gr_s (gr_s) wrote,
gr_s
gr_s

Рош а Шана

Дорогие мои братья-евреи! С праздником вас, здоровья и благополучия! Радости в доме и уважения соседей! Вот что пишут по поводу этого праздника братья-болгары:

Днес е Рош а Шана - началото на новата 5775 година по еврейския календар. Библейското название на празника е Йом Теруа, нарича се още Ден за тръбене на шофар (свещен музикален рог). Смята се, че на този ден Бог е създал Адам и Ева.

В първия ден на Рош а Шана всички се събират около воден басейн и извършват ритуала ташлих – изхвърляне на греховете, обясниха от организацията на евреите в България "Шалом". Звукът на шофара отбелязва началото на Новата година. В небето се отварят три книги – "Книгата на живота", "Книгата на смъртта" и в третата книга всички останали, в които Господ записва делата на хората. В продържение на 10 дни до Йом Кипур всеки има възможност да премисли постъпките си и да промени пътя си.

Членовете на еврейската общност се поздравяват с "Шана Това" (пожелание за добра година) и се черпят с ябълки с мед, нарове и други плодове, за да бъде годината плодородна.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  Anonymous comments are disabled in this journal

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

 • 1 comment